Coaching op de werkplek kan verschillende vormen aannemen, technische, professionele, zakelijke of leidinggevende vaardigheden kun je verbeteren

Sharing is caring!

Volgens de ICF (International Coach Federation) kan coaching worden gedefinieerd als “een voortdurend partnerschap dat cliënten helpt bevredigende resultaten te bereiken in hun persoonlijke en professionele leven. Door het proces van coaching verdiepen cliënten hun leerproces, verbeteren zij hun prestaties en verhogen zij hun levenskwaliteit”.

  • Een andere definitie van de auteurs van Co-Active coaching “Coaching gaat vooral over ontdekking, bewustwording en keuze. Het is een manier om mensen effectief in staat te stellen hun eigen antwoorden te vinden, hen aan te moedigen en te ondersteunen op een pad terwijl ze doorgaan met het maken van belangrijke keuzes”.

Wie komt er voor coaching?

Cliënten komen uit alle lagen van de bevolking en alle beroepen; ze komen zowel jong als oud. Grote bedrijven tot kleine ondernemingen komen voor groepscoaching. In principe komt iedereen die oplossingen zoekt, zijn prestaties wil verbeteren en soms uitmuntendheid nastreeft voor coaching. Mensen komen omdat ze willen dat dingen anders zijn; ze zijn op zoek naar positieve constructieve verandering in hun leven. Ze komen omdat ze belangrijke doelen willen bereiken, doelen: een nieuwe zaak beginnen, een nieuwe baan krijgen, een nieuw huis kopen, afvallen. Mensen komen naar coaching omdat ze meer orde en evenwicht in hun leven willen. Mensen komen omdat ze vervulling, geluk, vreugde of plezier in het leven willen. Ze komen ook omdat ze minder stress, minder verwarring of minder financiële druk in het leven willen zoals een goede burnout coach opmerkte.

“Je krijgt de beste inzet van anderen niet door een vuur onder hen aan te steken, maar door een vuur in hen op te bouwen.” Bob Nelson

Coach:

De coach is een persoon met een set vaardigheden die hij gebruikt om cliënten te ondersteunen en aan te moedigen bij het stellen en bereiken van doelen. De coach en de cliënt werken actief samen; zij vormen een verbond tussen twee gelijken. De coach en de cliënt ontwerpen hun werkrelatie. De coach houdt de cliënt verantwoordelijk in de wetenschap dat de cliënt de antwoorden heeft of kan vinden. De coach reageert altijd op het antwoord van de cliënt in het besef dat elk antwoord informatie geeft over hoe verder te gaan. De coach houdt de cliënt in beweging op weg naar zijn dromen en doelen.

De kerncompetenties van een coach zijn een oprechte acceptatie van mensen zonder oordeel gericht luisteren met de agenda van de cliënt in gedachten. Een van de belangrijkste kwaliteiten van een coach is waarachtigheid, als cliënten het risico willen nemen om te veranderen, moeten ze zich zeker voelen om vrijuit met hun coach te praten voor ze een burn out coach vinden.

Conclusie

Nu we het verschil tussen coaching en counseling hebben bekeken, kan er geen verwarring bestaan tussen de twee rollen. Coaching en counseling kunnen niet effectief samengaan. Er is een duidelijke rol voor counseling en als een cliënt counseling nodig heeft zal een goede coach de cliënt aanraden dit te zoeken alvorens over te gaan tot coaching. Het tegenovergestelde zou geweldig zijn, als aan het eind van een counselingprogramma een goede counselor dan coaching zou aanbevelen aan zijn cliënt, zodat deze een betere kwaliteit van leven zou kunnen hebben.